Witam. To forum niestety mnie wiele łez kosztowało.... Mam nowotwór mostka. Ale zacznę od początku. 3 lata temu miałem operację na kręgosłup- wstawiony implant th9 plus stabilizacja th7-th12. Niby rozrost th9. Hispat tkanki nie wykazał cech nowotworu. Bóle w mostku zaczęły się przed wielkanocą 2016. Pierwsze co to stabilizacja poszła... Szybko prywatnie tk i wynik. Zmiana miękkotkankowa w obrębie rękojeści mostka. Do onkologa biegiem, ale on skierował mnie do przychodni torakochirurgii. Miesiąc czekania w pomorskim ! Lekarz po obejżeniu tk spytał sę czy godzę się na zabieg ? Ja że oczywiście. Podał mi nr. Tel. I dzwonić za 2 tyg. Po miesiącu przyjeli mnie na oddział i postanowili zrobić biopsję gruboigłową w rekojeści mostka. Po biopsji do domu. Lekarz wypisujący powiedział że to jest nieoperacyjne. Czekać za wynikiem i miejscem w przychodni znowu miesiąc. Miejsce po biopsji jest napuchnięte i 3 razy większe jak przed biopsją. Skóra na całym mostku zrobiła się żółta(od czego ?).
Nie wiem czemu się żalę, ale jestem u kresu moich sił.... Nie wiem co dalej ... Czy dotrwam. Lekarz rodzinny mi współczuje i zapisuje tramal. Zero pomocy.
I teraz moja prośba. Zna ktoś dobrego torakochirurga prywatnego kto by się podjął operacji ? Wiem, że bez wizyty i obejrzeniu płyty ciężko doradzić, ale może jakaś ścieżka którą mogę jeszcze próbować.
W załączeniu tk
Z góry dziękuję za wszelie sugestie
Błagam nie wpadaj w panikę. To nie musi być mięsak! Nie masz histopatologii. Radzę przyspieszać diagnostykę nawet kosztem prywatnych wizyt. Przede wszystkim udaj się na wizytę do wyspecjalizowanego ośrodka czyli CO w Warszawie. Profesor Rutkowski jest wybitnym specjalistą.
Dzieki za odzew... Niestety wyniki mam do odbioru wraz z wizytą 28 czerwca. Czemu tak długo ? Biopsja była 7 czerwca. Proszę o jakieś konkretne dane tego lekarza tj. Jaki szpital czy też adres
Yoda,
Jakie było rozpoznanie w 2013 roku? Jakiś pierwotny nowotwór kości? Jaki dokładnie? Czy leczenie wtedy było wyłącznie operacyjne? Podaj, proszę, więcej szczegółów.
Ból w żebrach ot tak sobie.. Pół roku pseudo neurolog mnie leczył sterydami..... W końcu mr prywatnie i diagnoza rozrost th9. Prywatnie do neurochirurga i po miesiącu operacja usunięcia th9. Badana tkanka była 2 razy po operacji bo lekarz operujący "sie odwołał". Stety cech nowotworu nie stwierdzono. 2 lata nie wiedziałem o jakimkolwiek bólu czy też chorobach, aż do bólu w mostku.
Ale co stwierdzono w histopatologii po usunięciu th9? Masz w ogóle tamten wynik? Co opisano wtedy w rezonansie? Podajesz wyrywkowe, niepełne informacje - trudno Cię gdzieś jednoznacznie nakierować.
Rozumiemy Twoje zdenerwowanie i strach, ale Twoje wypowiedzi są tak ogólnikowe, że trudno coś doradzić.
Tak jak napisała missy, wklej lub przepisz wyniki badań i cały wynik histopatologiczny z poprzedniej operacji. To ułatwi nam zadanie, czy jedno z drugim ma jakieś powiązanie, czy jest to coś zupełnie innego.
Bez wyników to możemy tylko gdybać a nie o to chodzi. Chcemy Cię nakierować ale potrzebujemy dane.
Wyniki jutro wstawię.
Myślę po przeczytaniu wielu wątków że może to być szpiczak, ale nie ma co gdybać trzeba czekać za wynikiem z biopsji i wtedy spróbuję w tej Warszawie jak doczekam...
Yoda,
Czyli nie wiesz absolutnie nic na temat rozpoznania sprzed 3 lat?
Nie diagnozuj się sam. Szpiczak to choroba o zupełnie innej etiologii niż lite nowotwory kościopochodne.
Przede wszystkim udaj się na wizytę do wyspecjalizowanego ośrodka czyli CO w Warszawie. Profesor Rutkowski jest wybitnym specjalistą.
Nie, nie... Taka wizyta będzie miała sens jeśli zostanie już postawione rozpoznanie. Z tego co zrozumiałam pobrano już materiał do badania histpat - zaczekajmy zatem na wynik.
Gdyby okazało się, że jest to nowotwór, który w pierwszej kolejności powinien być leczony operacyjnie i tak głos decydujący będzie miał doświadczony torakochirurg a nie Prof. Rutkowski.
Yoda napisał/a:
skierował mnie do przychodni torakochirurgii. Miesiąc czekania w pomorskim !
Yoda napisał/a:
Lekarz wypisujący powiedział że to jest nieoperacyjne.
I tu przechodzimy do sedna. Czy biopsja i opinia o tym, że zmiana jest nieoperacyjna miały miejsce w ośrodku referencyjnym? W pomorskim jest nim w pierwszej kolejności torakochirurgia Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Ten zespół torakochirurgów jest równie profesjonalny jak zespół z Centrum Onkologii przy ul. Roentgena w Warszawie.
Kluczem jest tu zatem odpowiedź na pytanie jaki ośrodek prowadzi diagnostykę.
Yoda napisał/a:
Zna ktoś dobrego torakochirurga prywatnego kto by się podjął operacji ?
Trzeba zacząć od diagnozy - czyli od określenia typu zmiany w okolicach mostka. Czyli wracamy do punktu wyjścia - najpierw musimy mieć wynik badania histopatologicznego. To raz.
Dwa - najlepsi torakochirurdzy pracują w ośrodkach referencyjnych, czyli np. tych dwóch, które wymieniłam wyżej. Mają oni najwięcej wiedzy, doświadczenia i narzędzi do tego by podjąć właściwą decyzję - czy zmiana jest operacyjna czy nie. I nie ma na nią żadnego wpływu fakt czy będzie to konsultacja prywatna czy nie.
Yoda napisał/a:
jestem u kresu moich sił.... Nie wiem co dalej ...
Wierzę. Przedłużająca się diagnostyka sprzyja takim nastrojom... Najgorsza jest niewiadoma. Już wkrótce będziemy mieć wynik badania histopatologicznego i to już będzie konkret, będziemy wiedzieć na czym stoimy.
pozdrawiam ciepło.
Dzieki za pomoc. To co prawda dziwne, ale taką pomoc powinnem uzyskać w szpitalu a nie na forum. Do rzeczy. Jutro wstawię dokumenty z operacji th9 oraz hispat z tego okresu, oraz wyniki z wypisu jak byłem na biopsji
To co prawda dziwne, ale taką pomoc powinnem uzyskać w szpitalu a nie na forum.
Jedną z większych bolączek polskiego systemu opieki zdrowotnej jest brak odpowiednich relacji lekarz-pacjent. System dość często uniemożliwia poświęcenie choremu odpowiedniej ilości czasu i dokładne wytłumaczenie jego sytuacji i planowanego postępowania.
W tym sensie nie zastępujemy lekarzy, ale ich uzupełniamy .
Zgodnie z obietnicą wyniki poprzedniej operacji. Lekarz prowadzący po okresie pól roku stwierdził, że mogę normalnie funkcjonować i z jego strony to wszystko ok. Ja szczęśliwy że tak to się skończyło... nie szukałem dalej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum