Na to wygląda.
Ze względu na fakt, że jest to nowotwór niezróżnicowany możliwości leczenia się poszerzają i możliwe, że będzie wskazana przedoperacyjna chemioterapia (jeśli obecnie jest to guz nieoperacyjny to wstępna chemioterapia może to zmienić). Niewykluczone jest zastosowanie radioterapii w różnych wariantach (pooperacyjnie lub nawet zamiast leczenia chirurgicznego, choć taki wariant dot. głównie mięsaków drobnokomórkowych).
Mięsak jest nowotworem rzadkim i trudnym i wymaga diagnostyki i leczenia w ośrodku referencyjnym. Tu sytuacja komplikuje się dodatkowo: nie określono bowiem wyraźnie rodzaju mięsaka. Wiadomo jedynie, że jest niezróżnicowany, a to ważna informacja bo otwiera ona drogę do leczenia skojarzonego (np. chemioterapia + ewentualna chirurgia). W podjęciu decyzji co dalej będzie wymagane doświadczenie i wiedza.
Proponuję jak najszybsze zapisanie się na konsultację w UCK lub CO-I w Warszawie.
Jeden z w/w ośrodków powinien przejąć sprawę i jest to bezdyskusyjne.
Cytat:
Prawidłowe rozpoznanie i skuteczne leczenie skojarzone pierwotnych nowotworów złośliwych kości (mięsaki kości) zależą od współpracy radiologów i specjalistów medycyny nuklearnej, patologów, chirurgów onkologów i ortopedów, onkologów klinicznych, radioterapeutów oraz rehabilitantów. Wielospecjalistyczne postępowanie powinno być bezwzględnie prowadzone w ośrodkach o odpowiednim doświadczeniu.
Ogólnie rzecz biorąc to trafiłem najgożej ? widzę z tego pdf-a, że 20% przeżywa 5 lat...
[ Dodano: 2016-06-21, 10:15 ]
Miało być najgorzej- przepraszam za ortografię.
I po wizycie. Lekarz dał skierowanie na PET. Jak nie będzie przerzutów widocznych w PET, to prawdopodobnie resekcja mostka. To już nie dla mnie... Nawet w internecie nie ma takich przypadków.
Jestem zszokowany Twoim wynikiem. Proszę rozważ wizytę w Centrum Onkologii. Każdy przypadek mięsaka jest bardzo indywidualny, uogólnienia statystyczne mogą wprowadzać w błąd. Nie truj się nimi tylko konsekwentnie lecz się. Skonsultuj z lekarzem podjęcie leczenia CO w Warszawie. Obecnie to najważniejszy ośrodek.
[ Dodano: 2016-06-21, 12:19 ]
Chirurdzy potrafią teraz wszystko. odtwarzają nawet jamę ustną język. Z mostkiem też sobie poradzą. Internet to nie wyrocznia, a Ty nie jesteś sam z tym draniem!!
Napisałem do dr. Rutkowskiego i mam się stawić do CO 28 czerwca godz 8.00 wejście a. Czy ktoś może podpowiedzieć jak wygląda procedura wizyty? Gdzie trzeba sie rejestrowac ? Oczywiście skierowanie i wycinek mam mieć. No i oczywiście dojazd... Wieczorem wyruszam pociągiem i z centralnej gdzie ? Metro czy autobus. Jaka cena biletu ? Bo chyba na czas są ?
Przy znajdowaniu połączenia polegaj na www.jakdojade.pl. Spod dworca masz bezpośredni autobus 504, który jedzie do Centrum. Wejdź głównymi drzwiami do centrum onkologii. na parterze blisko łącznika jest Klinika Nowotworów Tkanek Miękkich (oznaczone na drzwiach). skieruj swoje kroki do sekretariatu prof. Rutkowskiego, który jest dosłownie w przedsionku oddziału. Zamelduj się pani sekretarce, która da Tobie karteczkę do rejestracji i objaśni jak dostać się do poradni
Najprawdopodobniej musisz się stawić w sekretariacie Kliniki Nowotworów Tkanek Miękkich, Kości i Czerniaków gdzie dostaniesz karteczkę z którą udasz się do rejestracji pacjentów pierwszorazowych. Potem cierpliwe czekanie pod gabinetem 30. Z dworca najlepiej jechać autobusem 504 ktory jedzie z dworca pod samo Centrum Onkologii na Roentgena. Mysle ze bilet jednorazowy przesiadkowy na 75 min wystarczy bo rano sa korki a trasa jest dosc dluga.
Gdybyś jednak chciał uniknąć korków (w końcu to godziny szczytu), do COI można też dojechać metrem. Ze stacji Stokłosy idzie się ok. 10 minut szybkim krokiem.
[ Dodano: 2016-06-23, 16:15 ]
A jeśli masz internet w telefonie, wygodnie jest kupić bilet przez aplikację: http://www.mobilet.pl/
Mogę dodać - miej przygotowane wszystkie wyniki i najlepiej skserowane - zaoszczędzisz PROFESOROWI czas.
Gdy weźmiesz z sekretariatu karteczkę przejdziesz do wejścia E , gdzie odbywa się pierwsza rejestracja.
Powodzenia!
Na wszelki wypadek załatwiaj sprawę dostępu do bloczków-próbek z biopsji. Możliwe, że w CO w Warszawie będą chcieli przeprowadzić dodatkowe badania diagnostyczne guza. N Twoim miejscu załatwiłbym też dostęp do preparatów z pierwszej operacji kręgosłupa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum