RAK Niedrobnokomórkowy Płaskonabłonkowy płuca prawegoT4N3M1
Witam,
u mojego taty stwierdzono nowotwór płaskonabłonkowy płuca prawego.
Tata jest po pierwszej chemioterapii z karboplatyną.
Jaka jest długośc życia z nowotworem tego typu?
W tomografii komputerowej stwierdzono:
guz nowotworowy płuca prawego z rozsiewem, przerzuty do wątroby, węzłów chłonnych nadobojczykowych, śródpiersia, płuca prawego.
Z badania bronchoskopowego uzyskano rozpoznanie raka płaskonabłonkowego
Ponadto stwierdzono płyn w worku osierdziowym. Wykonanno punkcje worka osierdziowego i ewakuowano 540 ml płynu - w badaniu płynu potwierdzono obecnosc komórek raka niedrobnokomórkowego.
Sądząc po wysięku nowotworowym (w worku osierdziowym) i rozsiewie do innych narządów choroba jest zaawansowana.Bez dodatkowych informacji trudno cokolwiek więcej powiedzieć.
U mojego Taty ostatnie stadium raka płaskonabłonkowego niedrobnokomórkowego złapano w kwietniu 2010, później był okres względnej stabilizacji, chemia paliatywna: karboplatyna z cisplatyną, przeszedł to ok.
Nagle pojawiły się objawy neurologiczne: przewracanie się ni stąd ni zowąd. Włączono w lutym 2011 celowaną radioterapię przerzutów do mózgu. W maju 2011 Tato zmarł, jak sądzę w mózgowym mechaniźmie zatrzymania oddechu. Byliśmy z Nim do końca, w domu. I z tego się cieszę.
[ Dodano: 2014-05-17, 22:16 ]
chemia paliatywna to była karboplatyna z winorelbiną
_________________ tata zmarł 20.05.2011, "niedrobne"płuco + meta do mózgu= 13 m-cy, 63 lata
Mój tato walczył z tym typem raka dzielnie dwa i pół roku od momentu diagnozy...dzielnie do końca , mimo że wielokrotnie słyszał że zostało mu kilka miesięcy ....dni....
_________________ Tatko odszedł 22.11.2013
Babcia odeszła 20.04.2016
Nie kieruj sie statystykami..kazdy organizm jest inny.Moj Tatko mial nowotwor plaskonablonkowy pluca prawego..rowniez byla w plucu woda...dawali nam dwa tyg.Tatko zyl i dobrze sie mial zeby nire przerzuty do mozgu.zalamal sie ze musze mu pomagac..ze zrobil sie niedolezny..tak mowil...zyl od diagnozy rok i 15 dni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum