Witam forum,
Na początku października dowiedziałem się, że mam tego "chwasta".
Jestem już po biopsji trzech węzłów wartowniczych.
Szczegóły:
a) pierwsze rozpoznanie histopatologiczne:
1-2. Czerniak złośliwy na skórze grzbietu; typ komórek - nabłonkowaty; typ naciekania - powierzchownie szerzący; głębokość naciekania - Clark III; Breslow 1,1 mm; radykalność - m. boczny 2,5 a głęboki 8,0 mm; naciek zapalny -(++); zatory z komórek nowotworowych w naczyniach chłonnych -(-); naciekanie nerwów -(-); owrzodzenie - brak; aktywność mitotyczna - IM = 4/1 mm2.
b) drugie rozpoznanie histopatologiczne po biopsji trzech węzłów wartowniczych:
1-3. Blizna. Utkania nowotworu złośliwego nie stwierdzono.
4-5. Wykonano 30 preparatów (26 rutynowych barwień H-E oraz 4 odczyny immunohistochemiczne: HMB-45).
Węzeł chłonny z odczynowym rozrostem utkania.
Przerzutów czerniaka nie stwierdzono.
6. Wykonano 11 preparatów (9 rutynowych barwień H-E oraz 2 odczyny immunohistochemiczne: HMB-45).
W zatokach brzeżnych węzła obecne drobne grupy komórek czerniaka.
Ponadto w części korowej obecne jest pojedyncze gniazdo komórek czerniaka.
Cała zmiana jest obecna w polu o śr. 4 mm (łącznie powyżej 200 komórek).
Obraz mikroskopowy odpowiada przerzutowi czerniaka złośliwego, wg TNM; pN1a(sn).
7. Węzły chłonne z odczynowym rozrostem utkania.
Przerzutów nowotworowych nie stwierdzono (0/3).
Muszę ponownie (już trzeci raz) zgłosić się na oddział chirurgii onkologicznej. Skierowanie mam na 8 grudnia z wpisanym rozpoznaniem: Czerniak złośliwy tułowia Kod (ICD10): C43.5. Cel skierowania: Przerzut czerniaka do węzła chłonnego wartownika pachy lewej.
Mam trzy blizny: jedną sporą na plecach i dwie pod pachami a tą najmniejszą i najładniejszą będę miał zmienioną
Proszę o rozwinięcie i komentarz moich powyższych wyników oraz o kontakt osób mający podobne kłopoty z tym "chwastem".
Chętnie też odpowiem na pytania ale nadmienię, że najlepiej znam się na lataniu
Pozdrawiam ciepło w tą zimną i deszczową noc.