U mojego teścia (76 lat) stwierdzono raka płuca lewego (non-microcellulare).W szpitalu przebywał tydzień czasu a teraz ma leczenie anaboliczne.Po konsultacji z chirurgiem onkologiem stwierdził, że tata nie nadaje się na operację ponieważ trzeba by było wyciąć całe płuco a po operacji nigdy nie byłby wstanie sam oddychać.Byliśmy na konsultacji u prof.dr hab.med.Jacka Jassema który stwierdził,że chemia tatę mogłaby zabić a radioterapia tylko w przypadku bólu i krwioplucia ( tych objawów na szczęście tata jeszcze nie ma). Zapytała się Pana prof. Jassema jak długo tata z tym guzem może żyć odpowiedział, że organizm jest już tak osłabiony a guz tak rozwinięty, że zostało parę miesięcy życia. Gdzie mogę udać sie jeszcze z tatą do jakiego lekarza czy kliniki jak mogę mu pomóc?
Od Admina: Zgodnie z zasadami Forum (każda historia ma swój własny wątek) wydzielam ten post z innego wątku i zakładam dla niego nowy. Pozdrawiam serdecznie, Administrator (DSS).
na podstawie tego co opisałaś - zalecenia wydają się właściwe.
Nie sądzę niestety, by inny onkolog doradził Wam cokolwiek innego. Radioterapię paliatywną faktycznie powinno się zachować jako leczenie w razie wystąpienia uciążliwych objawów (które naświetlaniami będą miały szansę być znacznie złagodzone), jest to postępowanie optymalne i standardowe (a więc najlepsze dla pacjenta).
Strasznie mi przykro, ale rak płuca w takim stadium, wieku i zapewne schorzeniami współistniejącymi - jest chorobą nieuleczalną. Należy skupić się na tym, by skutecznie zwalczać dolegliwości związane z chorobą i zapewnić choremu możliwie jak najlepszą w tej sytuacji jakość życia codziennego.
W razie potrzeby pisz - będziemy wskazywać źródła, z których można się sporo dowiedzieć na temat opieki paliatywnej.
pozdrawiam ciepło.
DumSpiro-Spero
Czemu w tym przypadku nie można usunąć płuca? Tu chodzi tylko o wiek....???
[ Komentarz dodany przez: Richelieu: 2010-12-17, 07:01 ] Chodziło najprawdopodobniej o choroby współistniejące i ogólną niską wydolność układu oddechowego - usunięcie płuca w takim przypadku jest niemożliwe, uniemożliwiłoby - jak wyżej napisano - dalsze samodzielne oddychanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum